Zaterdagmiddagconcert

In de eerste helft van het concert speelt Iddo werken van componisten die belangrijk waren voor Dupré: Händel, Franck en Bach. Dupré maakte bijvoorbeeld uitgaves van muziek van Händel en Bach waarin zijn visie duidelijk zichtbaar was. Franck is het begin van de Frans-symfonische orgelschool waarvan Dupré de laatste representant was, en van hem klinkt de poetische Fantaisie in Ut majeur (C-groot). Van Bach klinkt de bekende Sinfonia uit de Cantate 'Wir danken dir Gott' BWV 29 uit, in de orgelbewerking van Dupré.
Joost voert daarna de grootse, vierdelige Symphonie-Passion van Dupré uit. Daarin komt het hele leven van Christus langs aan de hand van vier gregoriaanse hymnen. In Le Monde dans l'attente du Sauveur klinkt Jesu Redemptor Omnium (advent), in Nativité horen we het bekende Adeste fideles (kerst), in Crucifixion het Stabat Mater (passie) en in Résurrection de hymne Adoro te devote (pasen). Dit laatste deel is een euforische toccata waarna geen woord of klank meer nodig is.
De muziek van Dupré klinkt prachtig op ons orgel en het belooft een afwisselend en spannend geheel te worden. Via het videoscherm zijn de verrichtingen van de organisten én registranten weer goed te volgen.

Joost woont in Hillegersberg, studeerde als Iddo bij Jos van der Kooy aan het Koninklijk Conservatorium en heeft inmiddels al een aantal keer bij ons in de diensten gespeeld.