Pasen... en dan? Pasen... en dan?

(Column door Marco Visser)

De zondagen tussen Pasen en Pinksteren stellen ons de vraag: kan Pasen ergens in ons aanhaken? Die grote doorbraak van het leven – kan die in ons alledaagse bestaan landen? Kunnen wij met Christus mee-opstaan en léven? Dat zijn toch wel echte en terechte vragen temidden van de worstelingen van alledag, juist ook in deze tijd.

Deze zondagen zijn er om ons daar een beetje mee te helpen. Met vanouds mooie liturgische namen, die samen als het ware een verhaal vertellen. De eerste zondag na Pasen heet Quasi modo geniti, ‘Als de pasgeboren kinderen’. Zo zijn we eraan toe: net in het leven gezet, wankel nog, zoekend, proberend. De tweede zondag na Pasen heet Misericordia Domini, ‘De barmhartigheid van de Heer’. Want dat het wat worden gaat met ons (niet óf, maar dát het wat worden gaat met ons), dat ligt in zijn ontferming besloten. Gelukkig maar. Daarom heten vervolgens de derde en de vierde zondag na Pasen Jubilate, ‘Juich’, en Cantate, ‘Zing!’ Het loflied mag er volop zijn.

Tegelijk blijft er ook de aanvechting, de twijfel, de vraag: waarom voelt het soms zo ver weg, waarom staat de wereld waarin wij leven zo haaks op de werkelijkheid van Pasen? De volgende zondagen in de reeks heten dan ook Rogate, ‘Bid’, en Exaudi, ‘Hoor toch’. Zo klinkt tenslotte de stem van de roepende, hopende, biddende mens. Zo wordt tenslotte het verlangen geboren dat de Geestkracht van de levende ons zal overkomen. Zoals Sytze de Vries het zingt (lied 611):

Wij zullen leven, God zij dank,
genoemd als dochters en als zonen,
de erfgenamen van een land
dat nooit meer vruchteloos verzandt,
waar onrecht nimmer zal wonen.

Niet meer zijn wij door angst geknecht
en aan de dood zijn wij ontheven.
Nu wordt uw Geest op ons gelegd,
in vrijheid brengt Gij ons terecht.
Een nieuwe naam is ons gegeven.